2012-03-06 10:22:30

Stohlt nem vehetik vissza a Nemzetibe

Hiába hagyhatta el a börtönt Stohl András, a büntetett előélethez fűződő hátrányoktól nem mentesült. Éppen ezért nem lehet közalkalmazott, így szeretett Nemzeti Színházának sem lehet társulati tagja.

A családja ugyan már visszakapta Stohlt, kollégáinak azonban még várniuk kell arra, hogy a színész újra közéjük tartozhasson. A Nemzeti Színház vezetője, Alföldi Róbert ugyanis egyelőre nem fogadhatja vissza a teátrum társulatába Stohlt, mivel ehhez közalkalmazotti státusz kellene, amihez erkölcsi bizonyítványra van szükség.

– Közalkalmazotti jogviszony létesítésekor a büntetlen előélet igazolására a tiszta erkölcsi bizonyítvány alkalmas. Abban az esetben, ha valaki korábban büntetve volt, a tiszta erkölcsi bizonyítvány feltétele, hogy a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól mentesüljön – mondta el lapunk kérdésére dr. Sebesi Csaba munkajogi szakértő.

– Stohl Andrást öt hónap után feltételes szabadlábra helyezték ugyan, de jelen pillanatban büntetett előéletűnek számít. Ez alól háromféleképpen mentesülhet. A törvényi mentesülés esetében miután kitöltötte az ítéletben szereplő tíz hónapot, az azt követő három év után ez automatikusan bekövetkezik. Bírósági úton szintén a tíz hónap kitöltése után, kérelemre mentesülhet. A kegyelmi mentesülés esetében pedig a köztársasági elnökhöz fordulhat, aki ezt még akkor is engedélyezheti, hogyha a törvény szerint nem volna helye – árulta el dr. Gerencsér András, büntetőügyekben nagy tapasztalattal rendelkező ügyvéd.

Stohl természetesen vállalkozóként, megbízással vagy egyéb módon felléphet a Nemzeti Színházban, a társulatnak azonban mindaddig nem lehet tagja, míg a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól nem mentesül.

Lánya és testvére is meglátogatta otthon

Stohl András szabadulás utáni első napját szerettei körében töltötte. A fóti családi ház délután kezdett megtelni élettel. Nem sokkal két óra után megérkezett a színész nagylánya egy fiatalember társaságában. Amíg Rebeka a házban tartózkodott, addig kísérője Buci édesanyjával élvezte a friss tavaszi levegőt a gondosan elkerített családi ház kertjében. Nem sokkal később Stohl testvére egyik lányával próbált hosszabb csengetés után bejutni a házba. Hamarosan Buci is kimerészkedett a családi fészekből, és személyesen engedett be három fiatalembert a kapun, majd hosszasan beszélgettek a kertben.

Forrás: borsonline.hu